Vinterdæk

Det er meget forskelligt fra bil til bil og fra bilist til bilist, hvor længe dæk holder. Dækkene holder dog længst hvis du kører med det rigtige dæktryk og jævnligt får kontrolleret bilens sporing og hjulenes afbalancering. Normalt kan man køre mellem 25.000 – 35.000 km på et nyt sæt dæk – men det er meget afhængigt af dit dækvalg, dit kørselsmønster og din bilmodel.

Bemærk også at det er et lovkrav, at dækmønsteret er minimum 1,6 mm. Det anbefales dog, at dækket udskiftes noget før. Et nyt dæk har typisk en mønsterdybde på mellem 7 – 8 mm.

 

Vinterdæk

Hvis dækkene ikke når at blive slidt ned, kan de blive op til fem – seks år inden de bør udskiftes, da der så kan opstå revner i gummiet. Der er mange faktorer der kan påvirke hvor mange år vinterdækkene kan holde, f.eks. temperatur, vedligeholdelse, opbevaringsforhold, belastning, hastigheder, lufttryk og kørestil.
Men vinterdæk har dog ingen officiel udløbsdato. Du kan selv tjekke hvornår dine vinterdæk er produceret på DOT-mærket. Et DOT-mærke består af fire cifre som angiver ugenummer og årstal. Et DOT-mærke der viser 4315, fortæller at dækket er fra uge 43 i år 2015.
Det anbefales at vinterdækket udskiftes, når mønsteret er slidt ned til 3 mm. Et nyt dæk har typisk en mønsterdybde på mellem 7 – 8 mm.

 

Sommerdæk

Sommerdæk har ingen officiel udløbsdato. Er sommerdækkene opbevaret og behandlet korrekt, er risikoen for at de bliver for gamle inden for de første fem år usandsynlig lille. Har dækkene til gengæld passeret de fem år, bør de af sikkerhedsmæssige årsager tjekkes af en dækspecialist en gang om året. Dette kan et af Hella Service Partners værksteder hjælpe dig med.
Du kan selv tjekke hvornår dine sommerdæk er produceret på DOT-mærket.
Dine dæk bør under alle omstændigheder udskiftes hvis de er over 10 år gamle.

 

Helårsdæk

Nu til dags er de bedste helårsdæk på niveau med gennemsnittet af vinterdæk. Det betyder også at de bedste helårsdæk er bedre end de dårligste vinterdæk. Så du kan sagtens køre med helårsdæk hele året rundt – også når det sner.
Ifølge loven skal helårsdækkene skiftes når mønsteret er på 1,6 mm, dog anbefales det at du skifter dem noget før. Bliver dækkene fem år gamle, kan der opstå revner i gummiet.

Hos Hella Service Partner har vi altid de dæk, der passer til årstiden, uanset om du er på farten i den varme sommer eller i den bidende vinterkulde.

 

Comments are closed.