Hvor stor en motorcykel må jeg køre?

I Danmark er det typen af kørekort som bestemmer hvilken størrelse motorcykel du må køre på. Der findes 3 forskellige kørekort til mc, som er bestemt ud fra din alder. Her er en fin oversigt over hvad der definerer de enkelte kørekort til motorcykel, samt hvad du skal igennem førend du kan sætte dig på kværnen og drøne imod solnedgangen i det fjerne.

Motorcykelkørekort kategorier

Lille motorcykelkørekort (A1)

Når du fylder 18 der det første kort du kan få fingrene i det lille motorcykelkørekort, der kategoriseres “A1” på dit kørekort.
Reglerne for A1 giver dig ret til at cruise rundt på en tohjulet motorcykel, med eller uden sidevogn, hvis følgende betingelser er opfyldt:

  • Motorcyklen må have en maksimal motoreffekt på 11 kW.
  • Den maksimale slagvolumen er højest 125 cm3.
  • Den må maksimalt have en køreklar vægt på 0,1 kW/kg.

Hvis du er vil køre på trehjulet motorcykel kan du med det lille kort lovligt drøne afsted på en mc med en maksimal motoreffekt på helt op til 15 kW.

Mellem motorcykelkørekort (A2)

Når du er fyldt 20 år kan du få mellemkortet til motorcykel. Når du har et kørekort til en mellemstor motorcykel, har du samtidig også ret til at køre alle slags motorcykler, som går ind under kategori A1. Der er dog omstændigheder der gør du kan få A2 mc kørekortet allerede som 18-årig – Eksempelvis hvis du er ansat i forsvaret eller er motorcykelmekaniker.

Reglerne for for A2 er følgende:

  • Motorcyklen må have en maksimal motoreffekt på 35 kW.
  • Forholdet mellem motoreffekten og den køreklare vægt må ikke overskride 0,2 kW/kg.

 

Stort motorcykelkørekort (A)

Først når man er fyldt 24 år, er man ikke længere underlagt betingelser om alder og erfaring, hvad angår de mange kategorier af MC-kørekort.

Motorcykelkørekortet i kategori A giver mulighed for at køre på alle de ovennævnte typer motorcykler, foruden de helt store bæster:

  • En tohjulet motorcykel (med eller uden sidevogn) i en hvilken som helst størrelse.
  • En trehjulet motorcykel eller trehjulet bil med en motoreffekt på over 15 kW.

Ligesom de mindre kategorier af kort er der også undtagelser, som gør at du kan få motorcykelkørekortet allerede som 20-22-årig.

 

 

Comments are closed.