De fleste kender nok det, at en lille sten hopper op på ruden og slår en revne i forruden. I langt de fleste tilfælde kan man sagtens køre videre uden problemer. Men nogle gange kan man risikere, at stenslag sidder så uheldigt, at ens bil faktisk ikke kan blive godkendt ved syn. 

 

Reglerne er sådan, at frontruden er inddelt i tre området – kaldet A, B og C.

Område A er defineret som et 300×300 mm felt på forruden, og er placeret lige over ratnavet.
Området findes ved at måle 27 cm. bag sædets forkant og 70 cm. op. Et stenslag i område A er ulovligt, hvis skaden er større end en cirkel med en diameter på 3 mm.

Område B, defineret som et bånd på tværs af forruden med samme højde som område A og på begge sider af område A, dog afgrænset af bilens lodrette midterplan.
Et stenslag i dette område er ulovligt, hvis selve stenslaget er større end en cirkel med en diameter på 10 mm, mens revnerne ikke kan dækkes af en cirkel med en diameter på 50 mm.

Område C, defineret som et bånd på tværs af forruden med samme højde som område A og i fortsættelse af det B område, som bilens lodrette midterplan afgrænser.
Et stenslag i dette område er ulovligt, hvis selve stenslaget ikke kan dækkes af en cirkel med en diameter på 30 mm, mens revnerne ikke kan dækkes af en cirkel med en diameter på 150 mm.

Det lyder lidt kringlet, men nedenstående billede burde give dig et godt visuelt indtryk af de forskellige områder på forruden.

Stenslag bilrude reparationszoner

Selvom stenslaget i mange tilfælde vil være lovligt at køre videre med, og også sagtens kan klare sig gennem syn, anbefales det altid at få det repareret med det samme.

Hvis man lader revnen blive større, kan det ende med, at hele ruden skal skiftes – og det er altså langt dyrere end en reparation.
Så find dit nærmeste Hella Service Partner værksted – så sender de dig godt på vej igen.

 

 

Comments are closed.