Dækstørrelse

Fælg- og dæk bredder er et vigtigt element når du vil montere nye dæk på alu- eller stålfælgene til bilen.

De fleste ikke-fagkyndige kan have svært ved at gennemskue hvordan bredden på et dæk eller en fælg aflæses, samt hvordan man vælger den korrekte dæk bredde til ens fælg.

 

Dæk Mærkning: hastighedstal, belastningstal og dæk bredde

Dæk er normalt mærket med visse oplysninger. Denne mærkning af dæk er standardiseret og blandt andet indikerer det hastighedstal/hastighedsindeks, mærke, dækstørrelse og produktionsdato (DOT nummer).

 

Forklaring på Dækstørrelser

Oplysningerne om din dækstørrelse ligger i bogstav-tal-kombinationen der er trykt på dækkets side, som f.eks. 205 / R16 91W. Det første tal refererer til dækkets bredde i millimeter efterfulgt af en angivelse af slidbanens procentdel i forhold til bredden – til beregning af højden af dækket. Bogstavet R angiver i dette tilfælde at der er tale om et radial dæk og i slutningen af koden finder du hjuldiameteren i tommer, denne svarer til fælgstørrelsen, der passer til dette dæk.
Du kan ydermere tjekke dækkets alder ved at se på det såkaldte DOT-mærke på dækket. Det viser hvornår dækket er produceret. DOT-mærket er et fire-cifret tal, hvor de første to tal viser ugenummer, og de sidste tal er årstallet, som dækket er produceret i.
DOT-mærke eksempel: 2517 = produceret i uge 25, år 2017.

 

Hvor brede dæk skal der monteres på fælgene?

Alle dæk produceres med en fleksibel dækside der gør det muligt at montere forskellige dækbredder på mange forskellige fælge.
Når du skal montere dæk på de nye fælge, eller blot skifte dækkene på de gamle fælge, er det vigtigt at undersøge, hvilke dækbredder der passer til dine fælge?

 

Hvordan aflæser du så bredden på fælgen?

Du vil normalt kunne aflæse din fælgbredde bag på fælgen, hvor den står angivet i tommer (oftest efterfulgt af et J). På eks. en 8” bred fælg vil der da stå otte tal efterfulgt af et j. Det er også muligt selv at måle fra kant til kant på selve fælgen i centimeter og derefter dividere tallet med 2,54 for at beregne din fælgbredde i tommer.

Har du brug for nye dæk og hjælp til guide? Hos Hella Service Partner har vi altid de dæk, der passer til årstiden, uanset om du er på farten i den varme sommer eller i den bidende vinterkulde.

Comments are closed.